Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

lördag 18 december 2010

Katedralen i Santiago de Compostela



Kära dagbok!

När vi närmade oss katedralen så insåg vi att den verkligen var stor. Den ligger dessutom väldigt fint till eftersom man har bevarat det stora öppna torget framför kyrkan. Två av de hus, som syns i det föregående inlägget ligger just vid torget.
Vi planerade snabbt att göra två besök i katedralen, dvs både på kvällen och på morgonen. Och det var nog ett bra beslut.
På kvällen gick vi inte genom det vi trodde var huvudingången och kom in i en stor kyrka. Men det visade sig bara vara sidoingången. Kyrkan är korsformad men armarna är så breda att man lätt kan ta dem för huvudkyrkor. När vi kom in pågick en mässa, men det var många som promenerade omkring, så även vi gick försiktigt omkring i kyrkan. Som vi redan tidigare sett i Portugal så sparar man INTE på guldet när man inreder en kyrka. Det fanns MASSOR med guld att titta på. Vi såg att de hade sex mässor under dagen, så det pågår alltså en mässa nästan hela tiden. Vi så pilgrimmer som ringlade sig runt i kyrkan. Vi tänkte att vi tar det tidigt på morgonen. Då är det säkert ingen kö.
Sagt och gjort så återkom vi halv nio följande morgon, som råkade vara söndag. Då kunde vi lugnt gå omkring i kyrkan och fotografera och vi gick även ner till kistan med relikerna av det man tror är aposteln Jakob den äldre. En fin silverkista.
Sen bestämde vi oss för att ta den officiella rundvandringen. Den startade först 9.00, men redan innan så hade en liten kö vuxit fram utanför norra porten. Och kön växte rejält bakom oss innan de öppnade. Vi kom in genom porten, som alla som passerar vidrör. Alltså har den blivit rätt sliten. Så fick vi gå upp bakom koret och bakom den förgyllda(!) bysten av Jakob. Portugiserna omfamnade alla honom och kysste honom i nacken. Jag valde att klappa honom. Undrar hur de gjorde när svininfluensan härjade som värst?
Så kom vi även ett andra varv ner till relikskrinet. Nu var rummet fullt med pilgrimmer. Så ett TIPS till er som besöker katedralen. Gå före nio eller efter tio på kvällen. Då är kyrkan nästan tom. Men att de skulle ha 100.000 besökare per år är nog ett stort skämt. Det gör 300 per dag och jag tror att de tog in 300 redan innan vi hann ut!
Så gick vi tillbaka till katedralen via östra ingången (södra bakom den ståtliga trappan var stängd). Mässan skulle nämligen börja 10.00. Vi satte oss längt bak och följde med en halvtimme innan vi tröttna på portugisiskan. Vi begrep ju alltså absolut ingenting. Men vi kunde ju studera kyrkan och framför allt orglarna i lugn och ro.
Men hela tiden vi satt så kunde vi se hur kön av pilgrimmer ringlade sig på andra sidan koret och hur de kramade om den förgylda bysten av Jakob. 300 per dag...

Inga kommentarer: