Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

tisdag 28 december 2010

Fátima och Ourem

Kära dagbok!

Så var vi på en dubbelutflykt; till Fatima, som skulle vara en vallvärdsort och Ourem, som skulle vara en fästning från medeltiden. Men de låg rätt nära varandra, så vi tog dem på samma resa.
Fátima visade sig VERGKLIGEN vara en vallfärdsort. T.o.m. officiellt så kommer det ca 4.000.000 pers varje år! Om man då jämför med Santiago de Compostela, där det OFFICIELLT kommer 100.000.
Och varför kommer då 4 miljoner varje år. För att göra en lång historia kort, så såg tre herdevarn en uppenbarelse i början av 1900-talet. De så den heliga jungfrun och hon berättade att hon skulle återkomma den 13 oktober samma år. DÅ samlades 70.000 och de två av barnen, som då levde fick se henne och de tecknade ner det som nu kallas Fátimas hemligheter. De berörde helvetet, ett kommande krig och ett försök till påvemord. Det sista hölls hemligt och efter försöket att mörda Johannes Paulus II, så blev de då två avlidna barnen saligförklarade. Den tredje levde då ännu och dog först 2006. Hon visste nog då vad som så småningom kommer.
Och nu samlas då pilgrimmer hela tiden, men speciellt den 13 maj och den 13 oktober. Då samlas de i enorma skaror.
Under åren som gått har man byggt två kyrkor. En basilika och en modern stenlåda, som rymmer 9.000 personer.
Och som sagt många människor kommer hit. Även påven har kommit som pilgrim. Många kryper på sina bara knän de sista tvåhundra metrarna.
De sålde även vaxljus, som folk kastade i stora ugnar för att smärtona skulle förgöras, förstod jag. Vi köpte hem några ljus istället.
Staden har ca 7.500 innevånare och 10.000 bäddplatser för att möta behovet.
Efter den märkliga staden så körde vi 10 km NO till Ourem. Högst uppe kunde vi hitta en väldigt fin medeltida fästning. Delvis i väldigt bra skick. Helt uppenbart drog den betydligt mindre turister. Skulle denna finnas i Norden så skulle den nog hamna på pärmsidorna lite varstans, men här finns ju så fantastikst mycket intressant att se överallt.

Kära dagbok!

Inga kommentarer: