Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

lördag 6 februari 2010

St-Gatien i Tours



Kära dagbok!

I veckan var vi till Tours. Egentligen för att föra bilen på lite reparation eftersom vi hade problem med låssystemet i dörren. Men vi passade ju även på att ta en tur i stan när vi tog oss 6 mil hemifrån.
Katedralen St-Gatien har vi besökt en gång tidigare, men tyckte det var dags igen. Och det är ju som bekant gratis att besöka katedraler, bara man en gång kommer dit.

När vi närmades oss så såg vi att de höll på att restaurera fasaden. Och det kan ju vara på tiden. Stenarna har mörknat en hel del. Och och för sig ger ju detta ett dramatikst intryck men ändå. Denna katedral är frö ävrigt en av de få som åtminstone ser symmetrisk ut. De flesta har ju brunnit elelr byggt under så lång tid att modet har hunnit växla och man har ju alltid velat ha en modern katedral.

Innanför kan man titta på de många och vackra fönstermålningarna och en hel del statyer och även en liten alabastersarkofag över två kungasöner till Karl VIII och hans hustru Anna av Bretagne. det var väl det äktenskapet, som gjorde att Bretagne kom att tillhöra Frankrike om jag mins rätt.