Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

söndag 1 november 2009

Barockkonsert på Château d'Artigny


Kära dagbok!

Igår var det dags för den första konserten. Då bar det av en timme norrut till Château d’Artigny, ett hotell-chateau byggt så sent som 1912-1930 i nyklassisistisk stil dvs fullständigt symmetriskt. Till slottet hör en liten park på 25 ha.
På slottet kan man övernatta i mycket trevliga rum för ca 200€ per natt. Då har man även tillgång till gym och cykel. Vill man ha en helikopter måste man dock betala lite extra.
De har flera restauranger och drygt 20.000 viner i källaren. Den äldsta Armagnacen lär vara från 1886.
Ute finns en uppvärmd pool, som dock stängdes för säsongen igår. Om man vill så kan man även promenera till Indre och fiska. Att man får någon fisk vågar jag inte garantera.
Vi anlände i god tid till konserten, så att vi kunde gå omkring och se på de olika oerhört vackra utrymmen de hade. I vårt konsertpaket i gick även en cocktail, som även visade sig innehålla en hel del tilltugg. Mer om detta i min matblogg.
Konserten i sig var en liten intim tillställning med ca 150 besökare. Vi satt i solfjäder runt den lilla estraden där de fyra uppträdande stod. Hela tiden två vilonister, förmodligen ett äkta par. Oftast även en man på cembalo, som var gift med sopranen, Eva Kiss, en lång gracil dam, som ursprungligen kommer från Holland.
Kortet togs efter konserten i baren. Bakom sopranen finns hyllan med Armagnacer. Den äldsta från 1901.
Vi fick avnjuta ett omväxlande program med musik av Händel, Scarlatti, Bach och Monteclair. Tyvärr var sopranen med bara under halva programmet, men vi fick i gengäld två fina extranummer av Scarlatti. Det märktes nog väldigt tydligt att en sopran har betydligt säkrare scenvana än violinister och cembalospelare.
Hemma har vi mest lyssnat till instrumental musik av honom, men hans vokalmusik var väldigt mjuk och finstämd.
Sedan var det bara för oss att fara hem i duggregnet. När middagen kostar 80€ per person, så får vi nöja oss med att bo på ett mindre slott och tillreda maten själv.
I marknadsföringen av middagen nämndes levande ljus, men det har vi ju alltid på fredag-lördag-söndag och dessutom i en kandelaber.
Men vi var i alla fall mycket nöjda med vår lilla utflykt.

Inga kommentarer: