Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

torsdag 5 november 2009

Till Saint-Savin


Kära dagbok!


Igår bar det av till den gamla klosterkyrkan Saint-Savin, som ligger vid stranden av floden Gartempe. Från vårt håll va 5 mil söderut. Redan utanpå är kyrkan imponerande. Tornet är ca 80 meter högt och till vänster ser man de gamla munkbostäderna. De klassiska klostergångarna förstördes tyvärr under revolutionskrigen.
Kyrkan placerades här eftersom Savin och hans bror ljöt martyrdöden på platsen på 600-talet. Kropparna återfanns på 800-talet och då påbörjades de första byggena under Karl den stores tid.
Mest känd är kyrkan för sina takmålningar, som är helt nyrenoverade. Takmålningarna anses vara bland de främsta i Europa. Det finns även en kopia av dem på ett museum i Paris.
Kyrkan finns med på UNESCOS världarvslista.
När vi kommer in i kyrkan efter lunchstängningen så kommer ännu ljuset vackert in och de nymålade pelarna och takmålningarna syns i sin rätta dager. När vi går in en sista gång efter att ha sett en video om restaureringen och vandrat i klosterträdgården är ljuset redan ett helt annat.
En upplevelse av detta slag är svår att förmedla via några ”frimärken”, men det går som vanligt även att klicka på bilderna för att se dem lite större. I en romansk kyrka är det vanligen endast kapitälen (övre delen av pelarna) och taket, som är de enda som utsmyckats. Utsmyckningen gjordes ju inte för människorna utan för någon som kunde se det hela uppifrån!
Om man sen övergår till helt jordiska ting, så är temperaturen nu kring +15 dagtid. Frost har vi inte haft på länge. Regnat har det gjort lite, så vi hoppas på mer svamp.

Inga kommentarer: