Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

fredag 19 februari 2010

Till Chatellerault


Kära dagbok!

Så har vi då äntligen tillsammans besökt vår närmasta stad västerut, Chatellerault. Jag har varit där för att simma en gång, men Frun har bara åkt förbi några gånger. Vi handlar ju normalt knappt en mil NV och så har vi hamnat så många gånger till Loches, som är vår andra stad och som ligger tre mil NV. Chatellerault ligger tre mil västerut.
Jag tror att vi kommer att fara oftare hit i framtiden. Först och främst så välkomnade oss våren när vi kom till stan. Med 10+ i skuggan, men en glad sol som värmde och de första gula lökblomstren som stack upp så kändes det fint.

Chatellerult är en ung stad med franska mått mätt. Dvs den grundades inte av kelterna, fenicierna, grekerna eller ens av romarna utan först på 900 talet. Staden hade då som alla andra en ringmur, men den har nu rivits. Staden har drygt 30.000 innevånare och en hel del gamla kyrkor eftersom den ju låg på den gamla pilgrimsvägen. Staden ligger vid Vienne, som är en biflod till Loire och som även fått ge namn åt departementet. Över floden går naturligtvis många broar. Den mest berämda har fått sitt namn efter Henrik IV och byggdes ca 1600. Den höll igår ännu i alla fall.
Vi hamnade mitt i stan eftersom jag ville till Turistbyrån. De hade marknad, så vi gick om kring lite och så kom vi till en kyrka; St-Johannes döparens, och eftersom de just hade haft en bergavning, så kunde vi "smita" in innan vaktmästaren stängde dörren bakom oss. En "modern" kyrka från slutet av 1400-talet. Byggd utanför murarna i en stad, som låg på vallfartsvägen mellan Tours och Poitiers på väg till Santioago de Compostela. I Spanien alltså. Att vallfärda var ett projekt på den tiden det begav sig.
Kyrkan var väldigt ljus och vacker. Med många vackra skulpturer och fantastika glasmålningar.


Efter detta var det dags för en lunch, vilket jag beskriver i matbloggen.
Därefter vandrade vi vidare längs marknaden och till en park. Försökte komma in i den största kyrkan, men misslyckades. Var även en sväng til simhallen, så att Frun kunde se hur en sån ser ut. Två bassämner om 25 meter och några mindre varma och kalla bassänger. Men inget lyxbygge som hemma. Knappt att man lägger märke till simhallen när man är på utsidan.

Sedan sökte vi oss mot supermarketerna och råkade fara förbi Auchan, som vi känner sen förr. De är lite dyrare, men utbudet är det väl ingen som kan klaga på. Det blev som vanligt lite viner, ost, vatten och joggingskor, så att man får bort en del av vin, ost osv :)

1 kommentar:

RESESNACK sa...

det låter som en spännande dag!