Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

måndag 19 januari 2009

7.3 Abbaye de Fontevraud

Minnen från ett kloster.
Klostret ligger i Loiredistriket ca 10 mil väster om Tours.
Detta är det största bevarade klosterområdet i Europa. Abbaye de Cluny i Bourgogne var en gång större, men det ligger ju till stösta delen i ruiner idag. Klostret grundades på 1100-talet.

I kyrkan finns sarkofagerna efter Henrik Plantagenet och hans hustru Eleonora av Akvitanien. Deras son är kanske mer känd: Richard Lejonhjärta. Om inte annars så från Arnböckerna! Han har åtminstone funnits, även om den romansviten väl aldrig har påståtts vara en sann historie.

Under revolutionen blev det ett fängelse, som så många andra vackra platser. 1963 började man restaurera byggnaderna. Numera finns där både ett hotell i de gamla klosterbostäderna. Även en mycket trevlig restaurang har de där.

Området är omrädat av en flera meter hög mur och portarna stängs bakom en varje gång man far in. Det var här vi lärde oss att man på ett kloster stänger portarna för att inte behöva påminnas om världen utanför.

Inga kommentarer: