Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

måndag 1 mars 2010

Efter Xynthia


Kära dagbok!

Det har varit lite besvärligt att komma in på "dagboken" ett tag. Orsaken var stormen eller nästan orkanen Xynthia, som passerade oss natten mot söndag.
De hade utlovat storm, men ännu när vi gick för att lägga oss, så märkte vi inget och tänkte att det kanske var överdrivet. Men när jag ett tag senare gick upp för att, ja ni vet vad, så märkte jag att strömmen var borta och det dånade som om jaktplanen bestämt sig för att cirkla kring vårt slott. Försökte titta ut, men det var ju mörkt.

Nå på morgonen när jag tittade ut såg allt normalt ut - bortsett från att vi inte hade ström, men i parken kunde jag senare se att bl.a. två ekar med nästan 1 meters diameter helt krasst bara blåst omkull. Med rötter och allt. Rötterna var grövre än min arm.
Eftersom vädret ju hade bedarrat så for vi ut efter frukosten - eftersom brödet var slut. Vi anade oss till att det skulle bli knepigt. Vi såg att några sidovägar ännu var blockerade av nedfallna träd. I vår egen by vad det stängt. I tredje byn hittade vi en öppen affär och kunde köpa en halv pain, eftersom mannen före bara ville ha en halv. Sen var det slut. Så det var nog många som blev utan bröd igår.
Sen tog vi en liten sväng vidare och for genom en skog. Där kunde man nog se rester av ett tiotal nedfallna träd. Men allt var redan snyggt uppstädat och veden stod i fina travor läng vägen.
Via internet kunde vi då se att stormen redan hade skördat över 20 dödsoffer i Frankrike. Men denna siffra skulle snabbt stiga.


Idag har igen internet och telefontrafiken legat nere. När jag for till Turistbyrån för att få lite nyheter, så visade det sig att de inte ens hade ström. Så det var bara att fara hem och vänta.
Nu när vi kom tillbaks till nätet så kunde vi se att dödsiffran stigit till närmare 50 och att det dessutom saknas nästan lika många. Det kan alltså hända att detta blir / var den mest förödande stormen i Frankrikes historia.
De största skadorna verkar ha skett väster om oss där stormen dragit in från havet. Man har sett åtta meter höga vågor och Sarkosy nämnde i sitt uttalande att man aldrig sett så höga vågor förr. Men även in över land har dödsfall rapporterats. Bl.a. två dödsfall i Poitiers där vi ju var i torsdags. Dvs inte mer än 6 mil västerut.

1 kommentar:

Freedomtravel sa...

Oj, ser ut som att stormen har gått fram rejält hos er! Vi hade en släng av den där igår också, med raserade tak och en del trafikolyckor som följd..., men långt ifrån lika illa tror jag