Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

söndag 21 mars 2010

Portugal eller lilla Frankrike?


Kära dagbok!

Vi anlände till Porto på måndagen. Vi åkte metron in till staden och då vi kom upp för trappan kunde vi genast se en fantastisk byggnad, som visade sig vara stadshuset. Byggd mellan 1920 och 1957. Tog alltså lång tid, men är nu ett mäktigt hus och riktmärke i staden.
Vi kunde genast se två boulevarder och den öppna plats som heter Avenidas Aliados och även vårt hotell hette Residencial dos Aliados. det visade sig att hotellet var beläget på ena sidan mitt på. I nedre änden av torget fanns en stor staty av Pedro IV. Säkert välkänd där, men inte av mig. På fotot kan man se en mörk kupol i mitten av bilden med ett fönster. Det var vårt fönster på sjätte våningen mot torget. Utsikten ses i förra inlägget.


Normalt brukar jag läsa på lite (en hel del) före våra resor. Denna gång skrev jag ut några sidor från Wikipedia. Tänkte att tre dar hittar man nog på nåt. Som tur var (eller otur) så fick vi genast låna en engelskspråkig guide över hela Portugal. Nå vi bläddrade en hel del och noterade att de har många vackra slott och kyrkor även i Portugal.
Redan första kvällen blev vi ju chockade över hur goda viner de har.
Själva staden Porto har för övrigt ca 300.000 innevånare, medan hela storstadsområdet har ca 1.500.000 innevånare. Ändå känns staden liten eftersom vi ju mest rörde oss i den gamla stadsdelen som är på drygt 1 kvadratkilometer. Det är den som har skyddats av UNESCO som ett världsarv.



Så småningom visade det sig att symbolen över stan var en stålbro, som byggdes 1866 över floden Douro. På bilden syns att metron går på övre våningen.Sen kan man även jogga / gå där. Bilarna är hänvisade till bottenplan.
Redan första kvällen joggade jag av och an över bron. Senare gick vi över och tog metron tillbaks. Ytterligare en gång joggade jag först över bron österut (syns på flygfotot) och tog sen stålbron tillbaks. Ja, den är byggd av en av Eiffel elever. Själv ritade han en järnvägsbro ännu lite längre österut.
Bortom stålbron skymtar man även de många portvinslager, som tidigare måste finnas där enligt reglementet. Numera får man lagra dem där de odlas dvs 5 mil uppströms. Men all ade klassiska tillverkarna finns kvar i Vila Nova de Gaia som områset heter. Faktum är att det inte är i staden Porto utan i grannstaden. Porto ligger bara norr om floden och ut mot Atlanten. Dit jag naturligtvis även måste jogga en eftermiddag.


Så. Många slott (som vi ju inte alls sett), många vackra kyrkor (som vi sett lite av), en symbol gjord av stål och goda viner. Ett land med 10 miljoner innevånare. Ja, kanske som lilla Frankrike. Och landet har en fördel. De talar engelska nästan överallt!

Inga kommentarer: