Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

söndag 27 december 2009

Sex korta julutflykter

Kära dagbok!

Vi skulle inte fara på långa julutflykter och vi höll vårt ord. Men det blev flera små.

1. Förra lördagen var vi på en julmarknad i närmsta byn inom joggingavstånd. Nu var det ju så att det var snö på gräsmattorna och t o m lite på vägen dit, så mer än hälften av utställarna blev hemma. Tog dock ett foto av två unga gubbar. Den mindre har nog töat bort för länge sen.

2. Dagen före julafton så hade vi motsvarande marknad i den egna byn. Först var jag på en joggingtur på drygt 3 mil. Alltså den längsta utflykten under julhelgen! 3. På eftermiddagen besökte vi marknaden. Något fler marknadsstånd än en normal torsdag. Med allt från kläder, ekologiska frön, kött, ostar till ett extra skaldjursstånd. Där sålde de ostron och det var helt klart med mest välbesökta bordet!

4. På juldagen eller på julen, som de säger här var vi på ”utflykt” till slotten, dvs på jullunch. Till huvudrätt blev det vildsvinsstek och till efterrätt var det en mandelkaka med en vaniljsås med vanilj från Martinique. Det ligger ju i Västindien, men är ju en del av Frankrike. Har även sett bananer därifrån. Misstänker att det är fråga om EU-intern handel!
Vinet kom från St-Emilion. Satt lite mer nervös en vanligt med glaset i hand eftersom värdinnan förklarat att glaset var drygt 100 år gammalt och duken var broderad av värdens farfarsmor. Men allt gick bra.
Champagne och infusion (te) med tilltugg serverades i biblioteket före och efter middagen.

5. På juldagskvällen tog vi en tur till de närmaste byarna för att till på de otroligt fina juldekorationerna. Här kan vi se hur det ser ut i centrum av ”vår ” lilla by med ca 1000 innevånare och ett privat hus i nästa by.

6. På annandagen var vi på en kort promenad i parken vid solnedgången. Vi har nu haft sol från en nästan klarblå himmel i tre dagar. Idag var det +8 när vi gick och tittade på de stora träden och slottet i bakgrunden. Snön börjar verkligen kännas historia här.

1 kommentar:

Kalla sa...

Två unga gubbar ;)! Gillar din humor ...