Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

tisdag 6 juni 2006

1.6 Små utflykter i trakten.



Kära dagbok!


När jag nu vill börja planera alla de resmål som vi kan ha så gäller det att först se vad vi har i vårt närområde och vilka intressanta restauranger det kan finnas där.
Vi kommer att bo i ett område som kallas La PUISAYE. Det anses vara ett märkligt, hemlighetsfullt landskap. Det är en region med skog, kullar och många små dammar.




I vår närhet finns den lilla staden Saint-AMAND-en-PUYSANE, som är ett centrum för stengodstillverkning. I närheten finns även St-FARGEAU, en liten stad med 3000 innevånare och ett berömt slott. Där finns även Chateau de GUÉDELON, som är ett tjugofemårigt projekt där man bygger ett 1200-tals slott med tidstrogna metoder. I närheten finns även ”originalet” Chateau de RATILLY. Vi lär förutom några små bäckar även ha en liten sjö i närheten, som heter Le BOURDON där man kan fiska, simma och segla. Det finns en djurpark som heter BOUTISSANT. LOIREfloden ligger en dryg mil bort och där lär det finnas simbassänger, tennisplaner, ett centrum för hästridning.Och självfallet så har vi bagari, kafeer, charkuteriaffärer och andra affärer inom några kilometers radie. Bagerier finns det ju i alla vägkorsningar i Frankrike. Det skall bli spännande att fara med en hyrda cykeln på morgonen och hämta de varma baguetterna. Närmsta supermarketen lär finnas en halvmil bort, men vi har nog tänkt att vi skulle kombinera vår shoppingtur med någon sevärdhet eller ett besök på en liten trevlig restaurang eller varför inte ta både shopping, sevärdhet och en restaurang. Därför har jag varit in på Guide Michelin för att se efter var man kan äta i närheten. Jag konstaterade lätt att det finns fler alternativ till fina restauranger än veckor för oss i Bourgogne. Men vi kommer ju sedan bara att dra lott om vart vi far. På det sättet hinner vi upptäcka så mycket som möjligt. Först måste jag förstås kontrollera vilka veckodagar de har öppet och vad lunchpriset kan vara. Från tidigare resor så vet vi att de faktiskt kan ha stängt en eller två dar i veckan och ibland har de samma menyer både till lunch och middag. Då kan det nog hända att lunchen tär lite väl mycket på reskassan. Men det såg betryggande ut: 20 orter med sammanlagt 30 restauranger inom 40 kilometers radie, som är omnämnda i Guide Michelin. De flesta av orterna är för mig helt obekanta namn. Även på en rätt bra Bourgognekarta, så är det svårt att hitta alla de små orterna. Det kan hända att det till och med kan vara svårt att hitta någon större affär på alla ställen men det får ju framtiden utvisa. Patisserier och charkuterier brukar de ha i varje liten håla, men basvarorna kanske vi får fara någon annanstans för att köpa. Alla restaurangerna blir inte aktuella då vi drar lott. Efter att ha plockat bort de, som enbart serverar middagar och den med en stjärna där lunchen kostar 58Euro så kom jag till följande inom 4 mil.

Väster om Loire: -

ARGENT-sur-SAULDRE:Relais du cor d’Argent -
COULLONS: Brasserie

På Loires västra strand (eller högra för att vara korrekt):-
BEAULIEU-sur-Loire: Le Relais des sources-
LERE: Lion Dor-
SANCERRE: La Tour, La Pomme d’Or och

På Loires östra strand:
GIEN: La poularde, La Loire och Le P´tit Bouchon
BONNY-sur-Loire: Voyageurs
COSNE COURS-sur-Loire: Le Vieux Relais och Les Forges
PUILLY-sur-Loire: Coq Hardi-Relais Fleuri och Relais de Pouilly
La CHARITE-sur-Loire: Auberge de Seyr och Le bon Laboureur

Öster om Loire:
VILLIERS St-BENOIT: Relais St-Benoit
La BUSSIERE: Nauge. Där finns slottet Château de la Bussière, som inrymmer ett internationellt fiskerimuseum.
BLENEAU: Blanche de Castille och Auberge du point jour
St-FARGAU: La Demoiselle
DRUYES les BELLES FONTAIN: Auberge des Sources
DONZY: Le grand monarque

Några orter är dock bekanta sedan tidigare. I våras bodde vi ju i Sancerre. Då var vi även ut och körde i trakterna och besökte Cosne cours-sur-Sauldre och Pouilly-sur-Loire.
Gien, Puilly-sur-Loire och Sancerre kan också besökas under våra så kallade korta utflykter.

Inga kommentarer: