Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

torsdag 8 juni 2006

1.7 Längre utflykter



Kära dagbok!

De platser vi tänkt besöka under våra längre utflykter är: CHABLIS är naturligtvis mest berömt för sina vita Chablisviner. De rena oekade chardonnayvinerna. Staden har 2700 innevånare och det är nog mycket svårt att hitta någon som inte är involverad med annat än att producera vin, sälja vin, betjäna turister, som kommer för att njuta av vinerna på plats och förstås för att betjäna de personerna med skola, vård och omsorg. Utöver vinerna så har guiderna inte mycket att säga om stan, men jag måste nog tillägga att det faktiskt är en väldigt vacker liten stad eftersom den har två små floder som rinner igenom den. Här är det staden som ligger lågt medan det är vinkullarna som ligger högre. De främsta ligger nordost om staden, vilket betyder att vingårdarna sluttar mot sydväst för att maximera ljuset. Chablis ligger 80 min NO från huset och kunde därför platsa bland våra kortare utflykter, men vi hade tänkt att kombinera det med ett besök till Chateau de TANLEY, som ligger en halvtimme längre österut. Det är ett vackert renässansslott. Vi har hört att ägarna bor i Paris, men att de har guidade turer för turister ons-mån.

SENS är en stad med 29.000 innevånare och en katedral. Den ligger 1,5 h N. Den lär ligga vackert till där floderna Yonne och Vanne samanstrålar. Det måste ju vara lite som Auxerre. Katedralen St-Etienne påbörjade redan 1130. St-Etienne tycks vara populär i trakten. Även katedralerna i Auxerre och Bourges är helgade till St-Etienne. Det skulle vara spännande att få veta mer om St-Etienne. Troligen något lokalt helgon.För den som kommer ihåg gässen på kapitolium som skränade år 390 före Kristus och väckte folket kan det vara skoj att veta att inkräktarna kom från Sens. Så staden verkar ha en lång historia.




ORLEANS har 120.000 innevånare och ligger 1,5 h åt NV. Även där finns naturligtvis en katedral. Visserligen nermejad av protestanterna 1568 men återuppbyggd i gammal stil, men i alla fall. Utanför staden finns den jättestora Parc Floral, där man kan åka i tåg genom fantastiska blomsterlandskap. Historiskt är staden mest berömd för att det hundraåriga kriget här fick sin vändning då engelsmännens belägring kunde brytas tack vare inspirationen av det blivande nationalhelgonet Jeanne d’Arc 1429.
MOULINS (26.000 inv.) i Centralmassivet ligger drygt 1,5 h åt S. Helst hade vi kanske velat besöka huvudstaden Clermont-Ferrand, men det skulle innebära 5 timmar tur och retur. Men Moulins skall väl kunna ha något att erbjuda. För det första får man ju då komma upp på Centralmassivet, vars natur skall vara hänförande. Staden har även varit ett säte för Bourbonhertigarna, dvs den senaste kungafamiljen, sedan 900-talet. Självfallet har de en katedral och anses i alla fall enligt guideböckerna vara en vacker avkrok.I närheten finns även St-Menoux och Souvigny.

St-MENOUX (800 inv.) beskrivs som en fridfull by med en av regionens vackraste kyrkor. SOUVIGNY (2200 inv.) lär å sin sida ha den vackraste kyrkan i Bourbonnais!

Château de VERSAILLES utanför Paris ligger bara 2 h åt NV även om det är 160 kilometer dit. GPSen hade lite problem med tidsangivelserna kring Paris, men vi får väl chansa. Vi verkar kunna köra längs motorvägen största delen. Det är ju ett relativt ungt slott eftersom det påbörjades först 1668, men det är ju desto mer berömt. Ludvig XIV eller solkungen som han kallades personifierar väl kanske mest detta slott. Det var även i detta slott som Ludvig XVI och hans Marie-Antoinette bodde då revolutionen inleddes i Paris. Versaillesfreden efter första världskriget undertecknades väl också här. Nyligen har man renoverat spegelsalen för drygt en miljard euro, så den bör väl vara något att se på. I Loire återinvigdes nyligen ett slott där en miljard hade räckt till att renovera hela slottet.Vi har förberett oss väl på detta besök genom att besöka ett dussintals andra mindre men ändå inte små slott. Dessutom har vi besökt Chateau de Fontainebleau två gånger. Det är dessutom större. Denna gång har vi tänkt se båda. Vilket vi ser först får vi väl komma till senare.

TROYES (75.000 inv.) ligger i Champagne 2 h åt NO. Vi har aldrig varit i Champagne tidigare. Det är det enda av de stora klassiska vindistrikten som vi inte besökt. Självklart skulle vi gärna besöka vindistriktet, men det skulle innebära sex timmar i bilen på en dag och det blir lite väl mycket. Så ett grundligare besök av Champagne får komma senare. Staden har självklart en Katedral, som för ovanlighetens skull har två skyddshelgon: St-Pierre och St-Paul. Byggstart på 1200-talet. Dessutom finns en bunt andra stora kyrkor. Några måste väl besökas. Centrum är från 1500-talet och lär ska ha formen av en champagnekork. Märkligt eftersom ju Dom Perignon ju inte ens hade uppfunnit champagne då ännu! Nåja, en långtur bör väl staden vara värd i alla fall och kanske det går att få tag i någon bubblande flaska ändå.

MORVAN, heter den del av centralmassivet som sträcker sig upp i Bourgogne. Där finns den stora Parc Naturel Regional du Morvan. Ett glesbefolkat område med vad jag förstått höga berg och stora skogar. Det talas om överflöd av vatten och tätä skogar av ek, bok och barrträd. Vi bör komma dit på ca 2 h åt SO. I utkanten av området finns den lilla byn / stan Saulieu med 3.000 innevånare och som är känt som ett Mekka för burgundisk mat. Stan har tre restauranger, som nämns av Guide Michelin. En har tre stjärnor. Lunchen kostar 97 Euro i en ”stad” med 3.000 innevånare mitt i ödemarken!Regionens ”huvudstad” heter Château-CHINON.

Restaurant le Relais de BRACIEUX är en tvåstjärnig restaurant 1 h åt V. Den drivs av Bernard Robin. Vi åt en middag där senast då vi bodde i närheten i Cour-Cheverny. Vi var nöjda med både restaurant, betjäning och viner och köpte även några viner dagen efter direkt från producenten. http://www.relaischateaux.com/robin robin



Abbay de FONTENAY är en gammal klosterbyggnad från 1118. Den ligger 2 h åt Ö. Den ligger långt inne i skogen och byggdes helt enkelt där två små bergsbäckar förenades. Det gav god tillgång på vatten och en vacker natur med våra ögon sett. Som många andra stora byggnader blev omvandlades det till ett fängelse under revolutionsåren. Det fanns ju alltid någon grupp som man ansåg att borde sättas bakom galler. Alla hamnade ju inte i giljotinen. Senare förvandlades det till en pappersfabrik, vilket ju var lämpligt med den goda tillgången på strömmande vatten. I början av 1900-talet fick stället ny ägare och återställdes i ursprungligt skick. Finns numera på UNESCOS världsarvslista.

I närheten av Abbay de Fontenay (drygt 2 h Ö) ligger de två samhällena ALISE-Ste-REINE och SEMUR-en-AUXOIS. I närheten av Alice vann Caesar sin slutliga seger över den upproriske galliske ledaren, som i verkligheten hette Vercingetorix och inte Asterix. Där lär finnas en jättestor staty från 1865. I närheten av Alice finns den lilla byn FLAVIGNY-sur-OZERAIN. Där hävdar man helt fräckt att man har reliker av Den Heliga jungfrun. Om det är ett strumpeband eller huvudet har jag inte lyckats få reda på. Semur är en vacker liten by från 1300-talet. På vägen dit finns Chateau d’Epoisses. Osten Epoisses kommer alltså från denna trakt. Alltid kunde det vara värt ett besök.

AUTUN, 17.000 inv. ligger drygt två h åt SO. Autun hette tidigare Augustodunum dvs Augustus stad och grundades av Augustus med skattskrivningen strax före år 0. Idag har staden 20.000 innevånare, men amfiteatern som byggdes kring år 100 rymmer även den 20.000 personer. Självfallet har staden även en katedral, som började byggas 1120. Den anses vara en av Frankrikes vackraste katedraler och det säger ju inte lite. Den är helgad till den helige Lasarus och man hävdar även att man har hans reliker. Det var visst han som uppväcktes från de döda. Tydligen dog han i alla fall sedan senare. Det finns resten kvar av den romerska muren och av ett Janustempel. Kanske man kunde kalla det för en historisk stad.



Västerut finns en mängd stora och vackra slott i Loiredalen på ungefär två timmars bilväg. Där finns exempelvis Chateau de CHEVERNY, Chateau de CHENONCEAU, Chateau de CHAMBORD (se bild), Chateau de VILLANDRY, Chateau d'AZAY-le-RIDEAU, Chateau de BAUREGARD och Chateau de CHAUMONT. Det är inte så förvånanande att hela Loiredalen från Chateau de SERRANT väster om Angers / ”Cointreau-staden” till Chateau Sully-sur-Loire österom Orleans – the original. finns som en helhet på UNESCOS världsarvlista. Vi kommer nog inte att fara och se på dem alla. Man hinner med högst två per dag och även det blir tungt med fyra timmars bilfärd. Det lutar åt att Chateau de Bauregard och Chateau de Sully-sur-Loire, som vi ännu inte sett och favoriten Chateau de Cheneonceau hamnar på vår slutliga önskelista.

Kring CHATEAUROUX finns ett annat intressant naturområde. Där finns en mängd små sjöar, som kallas etanger. Området kallas de tusen sjöarnas land! Det ligger 2 h SV (bortom Bourges). Det verkar intressant och annorlunda. Trots att det ligger bortom Bourges, så blir det nog att ta det på två olika dagar. Området heter Parc Naturel Regional de la BRENNE och är 165.000 ha stort. Man lär kunna observera 250 fågelarter där. Så många hinner jag knappast bånga på en dag, men det verkar imponerande i alla fall.I utkanten ligger staden ARGENTON-sur-Creuse, 6.500 inv. som ska vara en av de vackraste städerna längs floden. Kan kanske vara värt ett besök. Vem vet? 2 km norrut ligger byn Saint-Marcel. Med en kyrka från 1000-talet och relikerna efter den helige Marcel från 1300-talet.I den nordvästra utkanten ligger slottet AZAY-le-Ferron. I sydväst ligger den lilla staden La BLANC. 8000 inv. Staden ligger belägen runt en fästning från 1100-talet.

Inga kommentarer: