Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

lördag 6 mars 2010

Le Roc-aux-Sorcier


Kära dagbok!

I veckan fick vi gå rejält bakåt i tiden när vi besökte museet Roc-aux-Sorcier i den lilla pittoreska byn Angles-sur-Anglin vid Gartempefloden.
På 1930 talet vistades en engelsman i trakten och hittade bland annat lämningar efter bosättningar från det fransmännen kallar Madeleine-tiden dvs ca 15.000 år sedan. han skrev en artikel om detta, men kom själv aldrig dit igen. 1947 började Suzanne de Saint-Mathurin från trakten tillsammans med arkeologen Dorrythy Garrod, att söka vidare. Så småningom fann de på en klippvägg olika ristade djur, som man sedan tack vare material under en raserad klippvägg kunde datera till ca 14.000 år sedan. Ristningarna var sammanlagt nästan 20 meter bred.
För några år sedan byggde man ett museum där man nu kan se en kopia av dessa väggristningar. Där finns även en audiovisuell presentation av hur träd och djur kunde ha sett ut under denna tid.


Inristningarna består av olika djur och människor, dvs naturligtvis kvinnor! De lär vara de äldsta inristningarna av kvinnomodeller. Djuren är intressant nog endast såna djur, som man inte åt. Möjligen kan det alltså vara fråga om heliga djur.
Mitt under vårt besök fick vi även orsak att höja våra blickar mot skyn. Då passerade nämligen en stor tranflock. Så började den cirkla och invänta en annan flock och så flög de i en stor flock över oss innan de fortsatte norrut. Har nog inte sett så många tranor på en gång förut.

Originalklippan ligger ca 1,5 km bort från byn. Den mycket entusistiska guiden, som förklarade hela museet på engelska på nästan lika lång tid som det tog att titta på det förklarade även att man kunde skriva ett brev och anhålla om att få komma och titta på det i original. Ni kan ungefär gissa ut vem som snart kommer att skriva ett litet brev och låta Google översätta det!

1 kommentar:

Freedomtravel sa...

Häftigt! Det där skulle jag gärna se vid tillfälle! Det är ju svindlande att försöka föreställa sig att det är 14 000 år gammalt...