Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

onsdag 29 september 2010

Château du Clos Lucé


Kära dagbok!

Så var det dags för första musikutflykten. Den bar av till Amboise och närmare bestämt till Château du Clos Lucé. Slottet är numera ett museum. Tidigare tillhörde det kungen i Frankrike och bland annat då Frans I, som ju var en av de som regerat längst tid och det gjorde han i sekelskiftet 1500. Han krigade mot italienarna och tog renässansen och Leonardo da Vinci med sig därifrån. Leonardo bodde sedan sina sista år just på slottet där han var anställd som uppfinnare och arkitekt för Frans I. Han planerade städer och slott. Han ritade kanske Château de Chambord.

I slottet finns nu många modeller av hans uppfinningar och upptäckter. Han studerade ju människokroppen och dess muskler genom att bl.a. undersöka döda kroppar.
Vi kunde se en modell av kanske den första bilen. Den drevs av ett urverk på samma sätt som en klockan

Vi kunde även se hans kanske mest berömda målning, La Giaconda. Även om jag misstänker att det var en kopia :)




Den musik vi kom för att lyssna på var den femte Europeiska festivalen för renässans musik. Så efter att vi hade vandrat runt i slottet och den stora trädgården så kunde vi sätta oss ner i ett hus i parken och lyssna till Ensemble Il Ballo. De spelade på flöjter, violiner, lutor, gitarrer och cembalo.

Solist var sopranen Luanda Siqueira. Vad jag kunde se från Google så kommer hon från Brasilien. vad jag kunde höra så sjöng hon väldigt vackert. Mycket fyllig sopran, kanske lite åt Mezzosopranhållet. Även repertoaren var omväxlande och glättig. Renässansmusik, kan ju annars bli lite långtråkig i längden, men timmen förflöt snabbt och de fick långa applåder och vi fick även några extrastycken och sedan beskrev de i detalj sina olika instrument på flytande franska :)

Inga kommentarer: