Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

tisdag 6 februari 2007

3.6 Marie-Antoinette

Kära dagbok!

Nu har vi sett filmen, som baseras löst på den bok, som Frun köpte i Versaille. Skriven av Antonia Frazer. En riktig tegelsten. Som tur var så fick Frun tag i den svenska versionen på biblioteket. Det är en mycket faktaspäckad biografi. Från början till slutet.
Filmen var som vi förväntade oss. Vackra scener och handlingen, ja det var ju hennes liv. Det räcker till. Hon är ju känd för att INTE ha sagt: Om folket inte har bröd så kan de väl äta bakelser. Detta illustrerades självklart mycket tydligt. En trevlig biofilm i alla fall. Det var spännande att få se hur det såg ut i Versailles när det inte var fullt med japanska och amerikanska turister.
Har även hitta annan intressant litteratur. En gammal bok om Ludvig XIV intresserade mig. Författaren har jag glömt, men den hette Solkonungen. Herman Lindqvist verkar ha skrivit om det mesta och har skrivit en mycket intressant bok: Re-vo-lu-tion! Lättläst och detaljerad. Där lärde jag mig att det inte var en revolution som skedde den 14 juli utan snarare ett decennium. Spännande att få läsa om att de t.o.m. gjorde om kalendern så att veckan fick tio dagar. Vill man läsa vidare så har han ju den väldigt spännande Napoleon Bonapart. Tjock men lättläst. Där lärde jag mig att Napoleon inte alls var kort. Han var faktiskt längre än medeltalet och längre än medelsvensson vid tiden. Det var i den engelska propagandan han var kort! Och på tavlorna. För han ville helst avporträtteras tillsammans med sitt elitgarde. Och de valdes ut på basen av sin längd nämligen. Så på tavlorna såg han kort ut!
Den kanske mest spännande boken är ”Den försvunne prinsen”, som handlar om Marie Antoinettes son, som dog / försvann. Det är många som förklarat att de var Ludvig XVII och med modern DNA-teknik har man löst fallet. Den handlar självklart även om MA och Ludvig XVI. Lättläst och spännande som en deckare. Den kan man börja med.
När ni läst dessa så återkommer jag gärna med fler tips.

Marie Antoinettes säng, där hon födde sina barn. Dörren där hon smet undan och räddade livhanken för stunden i alla fall.

Inga kommentarer: