Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

söndag 14 januari 2007

3.4 De franska ostarna



Kära dagbok!

Jag har skrivit en helt del om de franska underbara ostarna i dagboken, men tänkte nu summera upp dem lite och dessutom skriva om några praktiska ting kring ostar.
Att de var goda behövs kanske inte upprepas. Det finns ju ett AOC / PDO system även när det gäller ostar. De finns ca 25 ostar med AOC märkning och de bör väl då vara de bästa. Vi valde i alla fall att enbart köpa dessa när vi var i Bourgogne. De kostade där från 8 – 13/14 Euro per kilo. Några var gamla bekanta, men även några nya hittade vi. De flesta AOC ostar görs av opastöriserad mjölk. Vi hade även under året hemma köpt några franska ostar, men det var svårt att få tag i en AOC-ost. Vi fick ju tag i samma ostar, som i Frankrike, men fabriksgjorda och smaken är nog en helt annan ex på Morbier. Har man en gång fått smaka en Brie AOC ex de Meaux, så förstår man varför den är världens mest kopierade ost. Men de billiga versioner vi har i våra butiker smakar ju ungefär som om man skulle ha doppat lokaltidningen i lite mjölk. För att inte sedan tala om vad en AOC-ost kostar om man får tag i dem. Det är fråga om det inte är mer värt att släpa hem ostar än viner när allt kommer omkring.

Men franska ostar anses feta. Tack och lov är detta fel! Det är nämligen det att de uppger fetthalten på torrsubstans, av någon underlig anledning. En Brie innehåller ex ca 50 % vatten. Så om den har en fetthalt på 50% så är den egentligen bara 25! En hårdost ex Cantal innehåller kring 40% vatten. Så om den är 50% så innehåller den ca 30% fett. Jag noterade själv att creme fraisen, som vi köpte i Luxemburg hade dubbelt så hög fetthalt på franska som på tyska. Här hemma har jag någon gång sett dubbel fettmärkning på franska ostar, men normalt har de den franska fettprocenten. Antagligen för att fransmän inte bryr sig om fetthalten. Detta är orsaken till att det går att hitta franska ostar med en fetthalt på 80% dvs egentligen 40%.



Men detta är inte allt. Har även råkat läsa mer om konjungerade linolsyror. Skojiga saker. Det är fetter som har två trevliga egenskaper. Dels blockerar de upptaget av fett i tarmen och dels ökar de fettförbränningen. Och ja, de finns naturligtvis bl.a. i franska ostar. Smart va?
Sanningen är att de alltså finns i mjölk av djur, som fått beta gräs utomhus, ex kor, får, getter, renar. Men så fort de får kraftfoder / spannmål, så minskar dessa trevliga fetter i mjölken. Därför finns de inte längre i våra ostar, men de finns i franska ostar. Under min favoritjoggingtur på 1,5 timmar såg ja ju ca 10 flockar av kossor, tjurar, får, getter (och höns), som gick och betade.
Här säger alltid våra jordbruksministrar / livsmedelsindustrimegafoner att vi har världens strängaste djurskyddslagstiftning och att våra djur har det bäst i världen. Det kan hända att det känns bra att de har namn och kanske de blir klappade ofta, men mjölken blir bättre om de får gå ute året om, vilket de kan och gör i Frankrike.
Så inte bara att de franska ostarna är goda, de innehåller mindre fett än man kunde tro och fettet blockerar dessutom absorptionen samtidigt som den ökar fettförbränningen. Sedan skadar det ju inte att äta sallad till osten heller…

Inga kommentarer: