Kära dagbok!
Idag är det två månader sedan vi for hemifrån. Det och lite annat firas ikväll på Arken.
Mellanbokslutet:
Sortiment i affärer
Kött +++
Utbudet är definitivt bättre än hemma. På Auchan har de många lika stora diskar med; självklart nöt, gris, kyckling men sedan har de lika mycket av får, kalv, häst, inälvor och andra fåglar ex. pärlhöna. Dvs de har mycket bredare utbud än hemma.
Grönsaker –Rotsaker –Frukt +-0 !
Hemma trodde jag att grönsaker och frukt skulle vara intressant att studera här. Det visade sig att vi har i princip samma som de har. Vissa saker saknas, men andra har de. Just exotiska frukter har vi kanske mer, för fransmännen är väldigt patriotiska.
Ost +++++
Ingen överraskning att de har mer ostar här. När jag var i Chablis, med 3000 pers, så räknade jag ostarna i matbutiken. Det var ca 150 olika sorter. Nåja bland dessa var ex. fem olika Camenbert. På Auchan har jag inte räknat. Men vi brukar köpa från färskdisken där de har cirka etthundra. Sedan har de färdigt paketerade kanske lika mycket till. Bakom dessa diskar oss har de en osthylla på ca 50 meter med kanske 300 olika ostar. Så ost har de. Och vi har enbart valt AOC-ostar, vilket ändå här bara kostar mellan 6 –14 Euro per kilo.
Vin & sprit +-0!
Ok, priset är bra. Fina viner hemma kostar en tredjedel här nere. Nu här vi lärt oss att gå till vanliga affärer. Nu skrattar vi åt dem, som försöker hitta viner längs gågator i vinstäder. Ok, bra viner, men inte bra pris. Men tidigare tyckte även vi att priset var bra jämfört med hur det är hemma!
Utbudet av viner i Auchan klarar nog av en normal monopolbutik hemma. Men efter ett tag, så kan man ju nog sorterna. Men det finns ju andra butiker. Men när det kommer till Cognac så är det märkligt. Auchan har två sorter. En VS och en VSOP. Så när jag hittade den första XO i Leader Price, så var det ett unikum, visade det sig senare. Whiskeyn har de däremot en lång hylla och det bryr jag mig inte alls om. Så priset är mycket snällare, men det totala utbudet är inte större.
Mineralvatten +++++
Som jag noterade tidigt så finns det väldigt många mineralvatten. Och söker man ordentligt så hittar man väldigt fina vatten. Nu kör vi med Contrex, som innehåller mer mineraler än de tio vatten som livsmedelsverket granskade innehöll tillsammans.
De flesta ”mineralvatten” hemma har ju mindre mineraler än kranvattnet har det nu visat sig.
Endast de utländska är bättre men de är å andra sidan rätt dyra hemma. Evian, som ju finns mest överallt är på långt när det bästa mineralvattnet här.
Fisk +++++
Fisken blev nog en mycket positiv överraskning. De har ju haft lite dålig fisk på restaurang och en titt på kartan kan ju ge förklaringen. Visserligen finns det mindre orter helt utan fiskförsäljning, ex Briare och Neuvy-sur-Loire. Men redan i lilla Bonny fanns ju en fiskdisk, som i bredd slår det mesta hemma. Cosne har ju inte mer än 3.500 innevånare, men fiskdisken på Auchan kunde man dela upp i fem och likväl skulle var och en slå ut en välsorterad fiskdisk hemma. Och då bor vi vid havet! Problemet är ju bara att vi inte känner de fiskar och skaldjur som de har här. Men vilket brett sortiment!
Cider +
Här är det ju som med vinet. Det är billigt. Och det är gott. Detta är ju en relativt ny last som jag fått. Hemma har jag aldrig riktigt intresserat mig för det som där kallas cider och enligt etiketten är socker och vatten med lite aromer. Här görs cidern på äppel! Enkelt va?
Men smaken är ju som om man skulle äta ett äppel. Fin arom. Fin boquet och lång fin smak, vilket gör den väldigt dryg. Egentligen började jag med cider för att ölsortimentet är smalt här i landet och nu förstår jag varför det är det. Vad gör man med öl, när det finns en mustig cider? Synd sedan bara att priset hemma är ett helt annat. Här säljs de mest i 75 cl flaskor från 0,7 euro – ca 1,80.
Öl -
Men vem bryr sig när det finns cider och vin. Förr i tiden tog jag nån gång en öl vid en bar och märkte då tre saker. De hade ett smalt sortiment, och den smakade inte speciellt bra och alla andra herrar drack vin. Numera tar även jag ett glas vin. Fördelen med det är att man kommer undan med ett mycket mindre glas vid en paus och att de smakar olika varje gång. När man kan ta ett glas Sancerre eller Chablis eller Puilly-Fume, varför ta en öl, som smakar lika överallt?
Kattmaten +-0 !
Det var bara i början som katten var överförtjust i den franska maten, men det var nog bara nyhetens behag. Nu är han lika kinkig som vanligt igen! Bortsett från den mikrofiltrerade mjölken förstås!
Creme fraise+
Måste skriva några raden om creme frise, som jag ju självklart har använt i många år hemma. Mest kall vid sidan om eller i dressing. Försökt i såser, men har inte tyckt att det fungerat. Här är konsistensen en helt annan. Mer som hårt vispad grädde. Blir aldrig någon vätska i burken och den fungerar ypperligt att sätta i såsen. Krämig och syrlig. Speciellt den, som vi köpte på gårdsmarknaden var av ypperlig kvalitet. Får väl titta lite på nya märken hemma om det finns något liknande. Kan hända att det beror på att de har högre fetthalt här…
Specialaffärer +++ Ex. bagerier, charkuterier, konditorier
Ja varmt och färskt bröd får man då verkligen här. Och en myckenhet av smördegsgodis dvs salta förrätter eller små huvudrätter. Bakelserna är ofta som små konstverk. Det har blivit mycket av dessa souvenirer under resan så här långt. Och affärerna finns ju alla små byar.
Restauranger - !
Efter att nu ha varit här i två månader och även verkligen fått känna på hur detär att bo här så är vi inte alls så imponerade av de franska restaurangerna mer. Det beror vad man jämför dem med. I början tyckte man att det var spännande att få in en flaska vin till samma pris, som den kostar i affären hemma. Maten verkade billig jämfört med bättre restaurangmat hemma. Och det är det fortfarande. Men när man går ner i prisklass. Alltså tar en enklare lunch för en tia så finns det inte egentligen någon större skillnad. Och framför allt. Efter att själv ha fått experimentera med deras råvaror och priser, så blir det igen lika ”dyrt” att gå på restaurang som hemma. För maten och råvarorna är ju bättre och billigare här.
Snarare tycker vi nu att den absolut mest prisvärda maten får vi genom att enkelt tillreda en huvudrätt och kombinera det med en pate el dylikt, lite ost och en bakelse och hämta vinet från Auchan. Det är kanske inte så förvånande att de nordiska kockarna placerar sig bra i Bocuse d’Or tävlingen.
Imorgon skall vi dock pröva en restaurang, som fått en stjärna i Guide Michelin.
Sevärdheter++
Ja det är kanske inte så mycket att orda om. Men det verkar nog som att vart man än hamnar i Frankrike så har man fem katedraler och tio slott inom 1,5 timmars körväg. Lägger man sedan till alla gamla trevliga småstäder, så finns det alltså mycket att se. Ja det finns ca 8 simhallar inom en 45 minuters körväg om man vill aktivera sig med det.
Kranvatten –
Fortfarande är inte det franska kranvattnet att leka med. Har naturligtvis provat med några munnar. Skulle inte prova med ett glas.
Toaletter ---
Kanske det sämsta här i Frankrike. De allmänna toaletterna har ju oftast bara hål i golver och två räfflade sulor att placera sig på. Även för damer. Många gånger har Frun kommit ut från dem och sagt att vi måste hitta en annan lösning. Även på restauranger kan det mycket väl hända att de saknar ringen runt stolen. Däremot har simhallen fina toaletter men dit måste man ju betala inträde först…
Posten ++
Här får vi alltså posten levererar bakom pelargonerna i köksfönstret, så att vi kan se det inifrån. Det är två hushåll kring gården och ett längs infarten på 500 meter. Hemma måste vi gå 700 meter till postlådan där två av de andra i gruppen har över 1,5 kilometer. Vill vi till postkontoret har vi två mil. Här har vi 2 kilometer till postkontoret.
Prydnader & blommor ++
Här har de ju städerna sin tävling i att få en – fem blommor under stadsskylten. Och som de dekorerar sina städer. Inte bara det offentliga i alla rondeller och längs vägarna utan även privat. Med blomlådor under fönster och exempelvis rader med blommor i grönsakslandet mot vägen så att alla andra även kan se det. Nu börjar vi märka hur tråkigt och tyvärr lite hemvant det ser ut då det har minskat rejält mer blommor efter allhelgona.
Hemma är ju rondeller något som alla klagar på. Här kör man gärna två varv runt dem eftersom de alltid är så vackra.
Marknader +
I början besökte vi några marknader, men nog är det ett ineffektivt sätt att handla. Lite morötter här. Några lökar där. En kyckling vid nästa osv. Stå och köa vid varje pryl. Nå senare har vi ibland gått och tittat lite som tidsfördriv och sedan köps det mesta på Auchan.
Språket + - ?
Ja inte kan man beskylla fransmännen för att vara bra på engelska. Det är klart att de är väl sura på dem ännu för att de brände Jean d’Arc på 1400-talet och alla andra krig de haft efter det, men så småningom borde de inse att engelskan talas även av andra. Men exempelvis biljettdamen i Fontainebleau kunde inte ett enda ord engelska. Vår hyresvärd sade att våra grannar nog kan engelska, men att vi nog behöver vår lilla franska i byn. De visste inte ens vad gammal var på engelska första gången så jag gav upp och så har vi kört den lilla lilla franskan och haft blocket med varje gång jag har haft ett ärende.
Så min investering redan tidigare att lära mig lite restaurangfranska har ju varit bra. Dessutom har det underlättat nu när vi handlat på egen hand.
Redan förr-förra gången kunde vi ställa enkla frågor, men vi förstod aldrig svaren. Förra gången började vi förstå svaren och nu går det ännu smidigare. Inför denna resa lärde vi oss veckodagarna och det var fiffigt. Men visst skulle det vara enklare med lite engelska kunskaper.
Den som vill fara till Frankrike och inte kan något bör åtminstone lära sig hälsningsorden, eftersom de är så formella och alltid inleder med bonjour madame osv. Det går liksom inte bara att börja med några stakande ord. Sen kan det vara bra att veta att sauf betyder utom. Och slå sedan upp vad ordet efter betyder. Det kan ex betyda tisdag, och det kan vara bra att veta.
Däremot är bemötandet oftast väldigt vänligt och de försöker hjälpa med tecken, gester och annat så gott de kan
Natur & fåglar +
När jag far på mina joggingturer, så har jag en betydligt bättre utsikt än hemma. Om man dessutom betänker att jag råkar vara tvungen att springa fram och tillbaka. På en normal joggingtur hinner jag se bortåt tio rovfåglar. Oftast springer fasanerna på vägen när jag far och köper bröd på morgonen. Många av fåglarna känner jag igen hemifrån, men kattugglan är ju en trevlig nyhet.
På våra långa turer är naturen väldigt omväxlande. Åt vissa håll djupa skogar och åt andra öppna fält. Ibland ett flackt landskap och ibland ett böljande landskap.
Katten ++
Före resan oroade vi oss kanske mest för katten. Vi bor avsides och han är ovan med folk helt enkelt. När vi tidigare varit på resan så har någon varit och gett mat åt honom ute, men sällan sett honom. Nu gick inte det för sig utan vi måste ta honom med. Visst var han skraj och rädd under resan, men tyst i alla fall. Och allt det praktiska gick utan problem.
I början höll han ju sig mest i vårt sovrum, inte så sällan under sängen. Men så småningom började han vandra omkring på vindsvåningen och efter en vecka tog han sig ner till bottenvåningen. Nu rör han sig naturligt mellan våningarna och kan även tillbringa natten ensam nere i samma rum där gasvärmaren går på… Dagligen är han även ute, även om det inte blir så långa stunder utan mera av praktisk natur. När han vill så hoppar han upp mellan pelargonlådorna i vardagsrummet.
GPS++
Läste före resan att GPSen hade blivit utsedd till en av de onyttigaste tingestarna i hushållet.
Man hade räknat med kostand per gång och år. Redan på vår förra resa hade vi en med och nog är den underbar att använda i trakter där man inte ens känner till vad orterna heter och vart man är på väg. Man kan sitta och köra och tala och titta sig omkring, medan damen håller reda på alla svängar man skalla göra. Förr-förra resan satte vi av ca en timme per dag i att köra fel, studera kartor, fråga väg - och inte förstå svar – nu kan vi se ankomsttid på morgonen hemma. Håller man sig 6 mil från Paris så stämmer det utomordentligt väl.
Frågan är ju även hur man räknar ”per gång”. Jag använder ju den även när jag sitter hemma och planerar en resa. Är det inräknat?
Nu har vi kört 650 mil på resan och kan inte egentligen säga att vi kört fel. I någon rondell har vi missförstått varann, men det är allt.
Men grejen med GPS är ju att man inte köper en bil med GPS. Om man tar flyget till Paris, så har man ju inte så stor nytta av apparaten i bilen, som man använder mellan villan, jobbet och sommarstugan.
Den bärbara kan man däremot använda även i hyrbilen, eftersom det i alla fall senast jag frågade inte fanns en enda hyrbil i normalt prisläge med GPS, vilket ju är synnerligen märkligt!
Hälsa + & +
Frun mår bättre här. Det var ju även det vi ville kolla. Den reumatiska värken.har redan tidigare varit bättre under våra korta resor i Frankrike. Före resan fick vi indikationer från olika läkare att det kunde bero på att vi hemma har fuktigare luft, mera lågtryck osv.
Det har i alla fall visat sig att det är mycket fuktigare här än hemma. Vår mätare gick i taket när vi kom hit. Och har mest visat mellan 80-100 % luftfuktighet mitt i Frankrike. Märkligt, men så är det.
Lufttrycket har inte en enda dag kommit upp i det som mätaren kallar normalt dvs 960 mb. Hemma så var den under det ca 7 dar på två månader.
Själv trodde jag mycket på vattnet före. Och visst, om man väljer rätt så innehåller det väldigt mycket mineraler, men varför skulle man bli bättre bara efter en dag, som senast eller bli sämre hemma efter en dag?
Nej, OM det är något av det vi undersökt så måste det vara det låga lufttrycket eller den höga luftfuktigheten, som Frun mår bra av.
Har ju även funderat på det gamla sättet att dricka brunn dvs fara till en kurort och dricka mycket mineralvatten. Det finns ju mängder av kurorter / mineralvatten just i dessa trakter; t.ex. Vittel, Evian, Vichy, Contrex.
Själv har jag tränat varje vecka. Målet var tre gånger per vecka vilket väl uppnåtts några gånger. Men en gång är redan bättre än ingen gång. Och konditionen är definitivt bättre än när vi for hemifrån. De vackra backarna har antagligen sin andel i det hela.
Vikten +
Förra resan gick jag upp fyra kilo på två veckor, så jag insåg att jag måsta ha en annan diet denna gång. Så jag bestämde mig för att pröva fransmännens diet. De ser ju ut som stickor nästan allihop. Så en kroissant eller ett stycke baguett med ost och sylt blev standard. Det är väl rena GI-maten? Till detta ett glas fruktsmoothie och ofta ett ägg.
Lunchen har varit varianter på sallad nicoise dvs typ tonfisk med majonnäs, ett halvt kokt ägg, några oliver och lite sallad.
Till middag hade vi i början alltid en förrätt typ paté. När vi började med våra svampstuvningar så föll den bort ibland. Sedan fisk / kött och squasch, brysselkål, broccoli, haricots verts eller nån gång tagliatelli. Osten har vi inte missat många gånger. Sedan har vi avslutat med bakelse eller en pralin. Oj, vad de har goda praliner på Auchan.
Detta har fungerat utmärkt och vikten har endast gått upp 1,5 kg så här långt. Förra gången gick kilona ner på två veckor, så detta är inget problem.
Solnedgången –
Solnedgången vid havet är svårt att hitta här nere. Men solnedgången kan ändå vara röd och vacker.
- - -
Våra två månader på resa och lite annat firas idag på Arken med:
Hemlagad tryffelomelett
Provensalsk fisksoppa med rostat bröd och riven ost
Chablis-vin
Kycklingpaté med svärmors röda vinbärsgelé
Kalvfilé, champinjonstuvning, brysselkål & tagliateller
Tre ostar
Pessac-Leognac
Bakelser
Eftersom soppan är på flaska, så behöver jag förbereda två rätter för att rent formellt få sex rätter.
Imorgon fortsätter vårt lilla firande på en restaurang i Vailly-sur-Sauldre på andra sidan Loire ca 3 mil härifrån. Det är vår närmaste restaurang med en stjärna av Guide Michelin.
Vi vill se om de är värda den eller kanske ännu en.
Idag är det två månader sedan vi for hemifrån. Det och lite annat firas ikväll på Arken.
Mellanbokslutet:
Sortiment i affärer
Kött +++
Utbudet är definitivt bättre än hemma. På Auchan har de många lika stora diskar med; självklart nöt, gris, kyckling men sedan har de lika mycket av får, kalv, häst, inälvor och andra fåglar ex. pärlhöna. Dvs de har mycket bredare utbud än hemma.
Grönsaker –Rotsaker –Frukt +-0 !
Hemma trodde jag att grönsaker och frukt skulle vara intressant att studera här. Det visade sig att vi har i princip samma som de har. Vissa saker saknas, men andra har de. Just exotiska frukter har vi kanske mer, för fransmännen är väldigt patriotiska.
Ost +++++
Ingen överraskning att de har mer ostar här. När jag var i Chablis, med 3000 pers, så räknade jag ostarna i matbutiken. Det var ca 150 olika sorter. Nåja bland dessa var ex. fem olika Camenbert. På Auchan har jag inte räknat. Men vi brukar köpa från färskdisken där de har cirka etthundra. Sedan har de färdigt paketerade kanske lika mycket till. Bakom dessa diskar oss har de en osthylla på ca 50 meter med kanske 300 olika ostar. Så ost har de. Och vi har enbart valt AOC-ostar, vilket ändå här bara kostar mellan 6 –14 Euro per kilo.
Vin & sprit +-0!
Ok, priset är bra. Fina viner hemma kostar en tredjedel här nere. Nu här vi lärt oss att gå till vanliga affärer. Nu skrattar vi åt dem, som försöker hitta viner längs gågator i vinstäder. Ok, bra viner, men inte bra pris. Men tidigare tyckte även vi att priset var bra jämfört med hur det är hemma!
Utbudet av viner i Auchan klarar nog av en normal monopolbutik hemma. Men efter ett tag, så kan man ju nog sorterna. Men det finns ju andra butiker. Men när det kommer till Cognac så är det märkligt. Auchan har två sorter. En VS och en VSOP. Så när jag hittade den första XO i Leader Price, så var det ett unikum, visade det sig senare. Whiskeyn har de däremot en lång hylla och det bryr jag mig inte alls om. Så priset är mycket snällare, men det totala utbudet är inte större.
Mineralvatten +++++
Som jag noterade tidigt så finns det väldigt många mineralvatten. Och söker man ordentligt så hittar man väldigt fina vatten. Nu kör vi med Contrex, som innehåller mer mineraler än de tio vatten som livsmedelsverket granskade innehöll tillsammans.
De flesta ”mineralvatten” hemma har ju mindre mineraler än kranvattnet har det nu visat sig.
Endast de utländska är bättre men de är å andra sidan rätt dyra hemma. Evian, som ju finns mest överallt är på långt när det bästa mineralvattnet här.
Fisk +++++
Fisken blev nog en mycket positiv överraskning. De har ju haft lite dålig fisk på restaurang och en titt på kartan kan ju ge förklaringen. Visserligen finns det mindre orter helt utan fiskförsäljning, ex Briare och Neuvy-sur-Loire. Men redan i lilla Bonny fanns ju en fiskdisk, som i bredd slår det mesta hemma. Cosne har ju inte mer än 3.500 innevånare, men fiskdisken på Auchan kunde man dela upp i fem och likväl skulle var och en slå ut en välsorterad fiskdisk hemma. Och då bor vi vid havet! Problemet är ju bara att vi inte känner de fiskar och skaldjur som de har här. Men vilket brett sortiment!
Cider +
Här är det ju som med vinet. Det är billigt. Och det är gott. Detta är ju en relativt ny last som jag fått. Hemma har jag aldrig riktigt intresserat mig för det som där kallas cider och enligt etiketten är socker och vatten med lite aromer. Här görs cidern på äppel! Enkelt va?
Men smaken är ju som om man skulle äta ett äppel. Fin arom. Fin boquet och lång fin smak, vilket gör den väldigt dryg. Egentligen började jag med cider för att ölsortimentet är smalt här i landet och nu förstår jag varför det är det. Vad gör man med öl, när det finns en mustig cider? Synd sedan bara att priset hemma är ett helt annat. Här säljs de mest i 75 cl flaskor från 0,7 euro – ca 1,80.
Öl -
Men vem bryr sig när det finns cider och vin. Förr i tiden tog jag nån gång en öl vid en bar och märkte då tre saker. De hade ett smalt sortiment, och den smakade inte speciellt bra och alla andra herrar drack vin. Numera tar även jag ett glas vin. Fördelen med det är att man kommer undan med ett mycket mindre glas vid en paus och att de smakar olika varje gång. När man kan ta ett glas Sancerre eller Chablis eller Puilly-Fume, varför ta en öl, som smakar lika överallt?
Kattmaten +-0 !
Det var bara i början som katten var överförtjust i den franska maten, men det var nog bara nyhetens behag. Nu är han lika kinkig som vanligt igen! Bortsett från den mikrofiltrerade mjölken förstås!
Creme fraise+
Måste skriva några raden om creme frise, som jag ju självklart har använt i många år hemma. Mest kall vid sidan om eller i dressing. Försökt i såser, men har inte tyckt att det fungerat. Här är konsistensen en helt annan. Mer som hårt vispad grädde. Blir aldrig någon vätska i burken och den fungerar ypperligt att sätta i såsen. Krämig och syrlig. Speciellt den, som vi köpte på gårdsmarknaden var av ypperlig kvalitet. Får väl titta lite på nya märken hemma om det finns något liknande. Kan hända att det beror på att de har högre fetthalt här…
Specialaffärer +++ Ex. bagerier, charkuterier, konditorier
Ja varmt och färskt bröd får man då verkligen här. Och en myckenhet av smördegsgodis dvs salta förrätter eller små huvudrätter. Bakelserna är ofta som små konstverk. Det har blivit mycket av dessa souvenirer under resan så här långt. Och affärerna finns ju alla små byar.
Restauranger - !
Efter att nu ha varit här i två månader och även verkligen fått känna på hur detär att bo här så är vi inte alls så imponerade av de franska restaurangerna mer. Det beror vad man jämför dem med. I början tyckte man att det var spännande att få in en flaska vin till samma pris, som den kostar i affären hemma. Maten verkade billig jämfört med bättre restaurangmat hemma. Och det är det fortfarande. Men när man går ner i prisklass. Alltså tar en enklare lunch för en tia så finns det inte egentligen någon större skillnad. Och framför allt. Efter att själv ha fått experimentera med deras råvaror och priser, så blir det igen lika ”dyrt” att gå på restaurang som hemma. För maten och råvarorna är ju bättre och billigare här.
Snarare tycker vi nu att den absolut mest prisvärda maten får vi genom att enkelt tillreda en huvudrätt och kombinera det med en pate el dylikt, lite ost och en bakelse och hämta vinet från Auchan. Det är kanske inte så förvånande att de nordiska kockarna placerar sig bra i Bocuse d’Or tävlingen.
Imorgon skall vi dock pröva en restaurang, som fått en stjärna i Guide Michelin.
Sevärdheter++
Ja det är kanske inte så mycket att orda om. Men det verkar nog som att vart man än hamnar i Frankrike så har man fem katedraler och tio slott inom 1,5 timmars körväg. Lägger man sedan till alla gamla trevliga småstäder, så finns det alltså mycket att se. Ja det finns ca 8 simhallar inom en 45 minuters körväg om man vill aktivera sig med det.
Kranvatten –
Fortfarande är inte det franska kranvattnet att leka med. Har naturligtvis provat med några munnar. Skulle inte prova med ett glas.
Toaletter ---
Kanske det sämsta här i Frankrike. De allmänna toaletterna har ju oftast bara hål i golver och två räfflade sulor att placera sig på. Även för damer. Många gånger har Frun kommit ut från dem och sagt att vi måste hitta en annan lösning. Även på restauranger kan det mycket väl hända att de saknar ringen runt stolen. Däremot har simhallen fina toaletter men dit måste man ju betala inträde först…
Posten ++
Här får vi alltså posten levererar bakom pelargonerna i köksfönstret, så att vi kan se det inifrån. Det är två hushåll kring gården och ett längs infarten på 500 meter. Hemma måste vi gå 700 meter till postlådan där två av de andra i gruppen har över 1,5 kilometer. Vill vi till postkontoret har vi två mil. Här har vi 2 kilometer till postkontoret.
Prydnader & blommor ++
Här har de ju städerna sin tävling i att få en – fem blommor under stadsskylten. Och som de dekorerar sina städer. Inte bara det offentliga i alla rondeller och längs vägarna utan även privat. Med blomlådor under fönster och exempelvis rader med blommor i grönsakslandet mot vägen så att alla andra även kan se det. Nu börjar vi märka hur tråkigt och tyvärr lite hemvant det ser ut då det har minskat rejält mer blommor efter allhelgona.
Hemma är ju rondeller något som alla klagar på. Här kör man gärna två varv runt dem eftersom de alltid är så vackra.
Marknader +
I början besökte vi några marknader, men nog är det ett ineffektivt sätt att handla. Lite morötter här. Några lökar där. En kyckling vid nästa osv. Stå och köa vid varje pryl. Nå senare har vi ibland gått och tittat lite som tidsfördriv och sedan köps det mesta på Auchan.
Språket + - ?
Ja inte kan man beskylla fransmännen för att vara bra på engelska. Det är klart att de är väl sura på dem ännu för att de brände Jean d’Arc på 1400-talet och alla andra krig de haft efter det, men så småningom borde de inse att engelskan talas även av andra. Men exempelvis biljettdamen i Fontainebleau kunde inte ett enda ord engelska. Vår hyresvärd sade att våra grannar nog kan engelska, men att vi nog behöver vår lilla franska i byn. De visste inte ens vad gammal var på engelska första gången så jag gav upp och så har vi kört den lilla lilla franskan och haft blocket med varje gång jag har haft ett ärende.
Så min investering redan tidigare att lära mig lite restaurangfranska har ju varit bra. Dessutom har det underlättat nu när vi handlat på egen hand.
Redan förr-förra gången kunde vi ställa enkla frågor, men vi förstod aldrig svaren. Förra gången började vi förstå svaren och nu går det ännu smidigare. Inför denna resa lärde vi oss veckodagarna och det var fiffigt. Men visst skulle det vara enklare med lite engelska kunskaper.
Den som vill fara till Frankrike och inte kan något bör åtminstone lära sig hälsningsorden, eftersom de är så formella och alltid inleder med bonjour madame osv. Det går liksom inte bara att börja med några stakande ord. Sen kan det vara bra att veta att sauf betyder utom. Och slå sedan upp vad ordet efter betyder. Det kan ex betyda tisdag, och det kan vara bra att veta.
Däremot är bemötandet oftast väldigt vänligt och de försöker hjälpa med tecken, gester och annat så gott de kan
Natur & fåglar +
När jag far på mina joggingturer, så har jag en betydligt bättre utsikt än hemma. Om man dessutom betänker att jag råkar vara tvungen att springa fram och tillbaka. På en normal joggingtur hinner jag se bortåt tio rovfåglar. Oftast springer fasanerna på vägen när jag far och köper bröd på morgonen. Många av fåglarna känner jag igen hemifrån, men kattugglan är ju en trevlig nyhet.
På våra långa turer är naturen väldigt omväxlande. Åt vissa håll djupa skogar och åt andra öppna fält. Ibland ett flackt landskap och ibland ett böljande landskap.
Katten ++
Före resan oroade vi oss kanske mest för katten. Vi bor avsides och han är ovan med folk helt enkelt. När vi tidigare varit på resan så har någon varit och gett mat åt honom ute, men sällan sett honom. Nu gick inte det för sig utan vi måste ta honom med. Visst var han skraj och rädd under resan, men tyst i alla fall. Och allt det praktiska gick utan problem.
I början höll han ju sig mest i vårt sovrum, inte så sällan under sängen. Men så småningom började han vandra omkring på vindsvåningen och efter en vecka tog han sig ner till bottenvåningen. Nu rör han sig naturligt mellan våningarna och kan även tillbringa natten ensam nere i samma rum där gasvärmaren går på… Dagligen är han även ute, även om det inte blir så långa stunder utan mera av praktisk natur. När han vill så hoppar han upp mellan pelargonlådorna i vardagsrummet.
GPS++
Läste före resan att GPSen hade blivit utsedd till en av de onyttigaste tingestarna i hushållet.
Man hade räknat med kostand per gång och år. Redan på vår förra resa hade vi en med och nog är den underbar att använda i trakter där man inte ens känner till vad orterna heter och vart man är på väg. Man kan sitta och köra och tala och titta sig omkring, medan damen håller reda på alla svängar man skalla göra. Förr-förra resan satte vi av ca en timme per dag i att köra fel, studera kartor, fråga väg - och inte förstå svar – nu kan vi se ankomsttid på morgonen hemma. Håller man sig 6 mil från Paris så stämmer det utomordentligt väl.
Frågan är ju även hur man räknar ”per gång”. Jag använder ju den även när jag sitter hemma och planerar en resa. Är det inräknat?
Nu har vi kört 650 mil på resan och kan inte egentligen säga att vi kört fel. I någon rondell har vi missförstått varann, men det är allt.
Men grejen med GPS är ju att man inte köper en bil med GPS. Om man tar flyget till Paris, så har man ju inte så stor nytta av apparaten i bilen, som man använder mellan villan, jobbet och sommarstugan.
Den bärbara kan man däremot använda även i hyrbilen, eftersom det i alla fall senast jag frågade inte fanns en enda hyrbil i normalt prisläge med GPS, vilket ju är synnerligen märkligt!
Hälsa + & +
Frun mår bättre här. Det var ju även det vi ville kolla. Den reumatiska värken.har redan tidigare varit bättre under våra korta resor i Frankrike. Före resan fick vi indikationer från olika läkare att det kunde bero på att vi hemma har fuktigare luft, mera lågtryck osv.
Det har i alla fall visat sig att det är mycket fuktigare här än hemma. Vår mätare gick i taket när vi kom hit. Och har mest visat mellan 80-100 % luftfuktighet mitt i Frankrike. Märkligt, men så är det.
Lufttrycket har inte en enda dag kommit upp i det som mätaren kallar normalt dvs 960 mb. Hemma så var den under det ca 7 dar på två månader.
Själv trodde jag mycket på vattnet före. Och visst, om man väljer rätt så innehåller det väldigt mycket mineraler, men varför skulle man bli bättre bara efter en dag, som senast eller bli sämre hemma efter en dag?
Nej, OM det är något av det vi undersökt så måste det vara det låga lufttrycket eller den höga luftfuktigheten, som Frun mår bra av.
Har ju även funderat på det gamla sättet att dricka brunn dvs fara till en kurort och dricka mycket mineralvatten. Det finns ju mängder av kurorter / mineralvatten just i dessa trakter; t.ex. Vittel, Evian, Vichy, Contrex.
Själv har jag tränat varje vecka. Målet var tre gånger per vecka vilket väl uppnåtts några gånger. Men en gång är redan bättre än ingen gång. Och konditionen är definitivt bättre än när vi for hemifrån. De vackra backarna har antagligen sin andel i det hela.
Vikten +
Förra resan gick jag upp fyra kilo på två veckor, så jag insåg att jag måsta ha en annan diet denna gång. Så jag bestämde mig för att pröva fransmännens diet. De ser ju ut som stickor nästan allihop. Så en kroissant eller ett stycke baguett med ost och sylt blev standard. Det är väl rena GI-maten? Till detta ett glas fruktsmoothie och ofta ett ägg.
Lunchen har varit varianter på sallad nicoise dvs typ tonfisk med majonnäs, ett halvt kokt ägg, några oliver och lite sallad.
Till middag hade vi i början alltid en förrätt typ paté. När vi började med våra svampstuvningar så föll den bort ibland. Sedan fisk / kött och squasch, brysselkål, broccoli, haricots verts eller nån gång tagliatelli. Osten har vi inte missat många gånger. Sedan har vi avslutat med bakelse eller en pralin. Oj, vad de har goda praliner på Auchan.
Detta har fungerat utmärkt och vikten har endast gått upp 1,5 kg så här långt. Förra gången gick kilona ner på två veckor, så detta är inget problem.
Solnedgången –
Solnedgången vid havet är svårt att hitta här nere. Men solnedgången kan ändå vara röd och vacker.
- - -
Våra två månader på resa och lite annat firas idag på Arken med:
Hemlagad tryffelomelett
Provensalsk fisksoppa med rostat bröd och riven ost
Chablis-vin
Kycklingpaté med svärmors röda vinbärsgelé
Kalvfilé, champinjonstuvning, brysselkål & tagliateller
Tre ostar
Pessac-Leognac
Bakelser
Eftersom soppan är på flaska, så behöver jag förbereda två rätter för att rent formellt få sex rätter.
Imorgon fortsätter vårt lilla firande på en restaurang i Vailly-sur-Sauldre på andra sidan Loire ca 3 mil härifrån. Det är vår närmaste restaurang med en stjärna av Guide Michelin.
Vi vill se om de är värda den eller kanske ännu en.
h s
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar