Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

tisdag 7 november 2006

2.76 Chateau de Versailles Del II

Som sagt är det som att visa sandkorn efter sandkorn. Därför rekommenderar jag att gå in på deras hemsida för att få en bättre uppfattning om helheten av slottet.
Där kan man välja den engelska versionen om så önskas.

Välj sedan 1. The palace (slottet)
Eller 2. Glimses dvs detaljer från olika delar
Eller 3. personerna om så önskas

Efter att ha valt Palatset så ser man en karta över hela området och kan sedan nere i kanten välja bilder från slottet, parken eller trianon (dvs två mindre slott i parken)

- - -

Kära dagbok!

Vi kommer in i det första rummet på vår rundtur i Chateau de Versailles. Det visar sig vara kapellet. Ludvig XIV:s hustru Maria Teresa flyttade in i drottningens sängkammare 1682 och avled året efter. 1690 hade även alla deras barn dött och kungen beslöt att bygga ett nytt kapell. Det var slottets femte kapell. Det tog tjugo år att bygga kyrkan, som blev det största enskilda projektet i byggandet av Versailles. Det blev färdigt 1710 och Ludvig avled först 1715.
Det är som sig bör i en ypperlig barockstil. Det innebär ett fantastiskt marmorgolv. Det är byggt i två våningar, så att kungen och hans närmaste kunde sitta på parkett, nära släktingar vid sidan av de vackra pelarraderna och andra, som hade rätt att närvara fick finna sig i att sitta på andra våningen. Överallt på pelarna finns symboliska stuckaturer. Det finns vackra relieftavlor, underbara takmålningar och självfallet mycket gulddekor. En del skulle kanske kalla det barockt i betydelsen överdrivet, men magnifikt är det i alla fall att se på.
(Bild finns tidigare)
Vi går runt och lyssnar på audioguiden och får naturligtvis hela tiden se upp så att man inte stöter ihop med alla de andra som har samma väg att gå som vi.
Guiden berättar att operan kanske är stängd och att vi då skall gå direkt till det historiskas galleriet.

Efter revolutionen förföll slottet. Napoleon vågade tydligen inte ta över den halshuggna kungens slott utan föredrog Tuillerierna och Fontainebleau. Så småningom blev ju Frankrike en monarki igen och under Ludvig-Filips tid renoverade man Versailles och gjorde det till ett minne över hela den franska historien. Detta genom att göra om prinsarna våningar till ett historiskt galleri i två delar. Vi passerar nu den första delen med en mängd personporträtt från hela den franska historien. Det är detta museum i museet på ca 2 hektar, som inte ens omnämns i vår guidebok.
Nåja det finns mycket att se på och visa porträtt och landskapstavlor intresserar mig, bl.a. gamla tavlor över Versailles och Tuillerierna från 1600-talet. Frun säger åt mig att jag måste skynda. Det finns 6.000 tavlor påpekar hon. Om jag skall titta lika noggrant på alla så kommer vi aldrig till de finaste delarna.
Så vi drar vidare. Jag tittar ut genom fönstret och ser delar av parken utanför med några fontäner. De har över femtio fontäner. På kungens tid så visslade vakterna när han närmade sig, så att man kunde sätta igång dem och på så sätt ändå spara lite vatten.
När alla är igång drar de ca 3.600 m3 per timme. Det är vad Frun och jag behöver på 35 år. Utgående från vårt lokala vattenverk, så skulle det betyda att det är lika mycket vatten som ett samhälle med ca 200.000 innevånare behöver.
Vi kommer ut ur galleriet och går upp för en mycket slitet trappa och ser et gigantiskt porträtt av Ludde XIV själv innan vi kommer in i en lång korridor med stora statyer av de mest prominenta fransmännen genom tiderna. Det är som att gå förbi de tre musketörerna om och om igen. Där finns även byster av mindre prominenta fransmän.
Så kommer vi plötsligt in i ett mycket stort rum; Herkules salong. Marmor på väggarna. En förgyld öppen spis med en tavla ovanför, men framför allt en monumental väggmålning, som donerats av en italiensk kung och sedan en ofattbart vacker takmålning över alltsammans. Mycket går i de antika gudarnas tema och rummet kallas därför Herkules-salong. Tidigare hade rummet använts som ett kapell. (bild redan tidigare)
Så går vi igenom en rad underbara rum, som hör till den sk. Statsvåningen. Det var här som all representation skedde. Rummen är uppkallade efter de mytologiska gudarna så rummen heter Venus-salongen, Diana-salongen osv. Den vackraste av den är Apollosalongen. Där har det en gång i tiden funnits några stora silverkandelabrar, en silvertron och lite andra silverföremål Tyvärr var Ludvig XIV tvungen att smälta ner den för att finansiera något krig i tiden. Det var inte så lätt att vara kung alla gången. De vägde sammanlagt två ton.



I rummen finns en myckenhet marmor, guldornament, stora tavlor, förgyllda dekorer, men framför allt helt otroliga takmålningar. Dekorationerna är helt enkelt inte riktigt användarvänliga. Det blir tungt att gå och titta upp i taket hela tiden. Å andra sidan slipper man ju då se alla de horder med japaner och amerikaner, som går överallt. Hit verkar de verkligen ha hittat.
Så kommer vi till änden av korridorerna och går in i krigs-salongen där det finns väldigt mycket förgyllningar och det mest iögonfallande är väl en relief i naturlig storlek av Ludvig XIV till häst. Takmålningen går inte av för hackor den heller.
Så kommer vi till spegelsalen. Enligt nyheterna har den renoverats för en miljard Euro och invigdes för någon månad sedan.

Inga kommentarer: