Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

fredag 17 december 2010

Santiago de Compostela I





Kära dagbok!

På vår väg hade vi även inplanerat ett besök i Santiago de Compostela, som ju är mest känd för sin katedral och relikerna efter aposteln Jakob den äldre. Under medeltiden var detta den viktigaste vallfärdsorten i Europa och ännu är orten väldigt populär. Det kunde vi enkelt konstatera då vi körde från Rioja och kunde se otaliga vandrare längs vägen. Många hade den klassiska vandringsstaven. När vi kom fram kunde vi även se många äkta pilgrimmer i staden. Vissa sov på marken bredvid kyrkan.

Staden har fått sitt namn av Santiacobu dvs den helige Jakob och ligger i NV Spanien i ett område som heter Galicien. Det var det enda området som inte ens blev ockuperat av saracenerna under 1000-talet.
Det var år 813, som man hittade kvarlevorna av det som man ansåg att man nog med visshet kunde säga att tillhörde Jakob den äldre, även om han "bevisligen" dog i Jerusalem. Men så småningom byggde man en katedral och så småningom började folk vallfärda dit, eftersom man ju inte kunde nå Jerusalem innan korstågen.
Under medeltiden var det många som vallfärdade dit bl.a. även den Heliga Birgitta och hennes man. Nuförtiden lär det komma 100.000 pilgrimmer varje år, men detta tror jag är väldigt underskattat. Själv kunde jag se på kvällen att det gick en strid ström med besökare förbi kistan och statyn av Jakob och på morgonen när vi själva stod i kön, så ringlade sig kön lång redan några minuter över 9.00. Eftersom man kan passera kistan under 12 h, så räknade jag på skoj vad 4/minut gör och det blir 1.000.000 besökare. Om det är kö kl. 9.02 en söndagmorgon i mitten av december. Hur ska det då inte se ut i juli????
Katedralen finns naturligtvis med på UNESCOS världsarvslista och den finns även på de spanska cent-mynten.

Överallt i staden kunde man köpa vandringssatavar med eller utan pilgrimsmusslan. Vi valde att bara köpa en mussla eftersom den ju är enklare att transportera på våra "pilgrimsvandringar".



Inga kommentarer: