Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

söndag 11 november 2007

5.23 Bilreparationer utanför Carcassonne och Narbonne-besök



* Att fara förbi Carcassonne har sina fördelar.


* Gamla stan i Narbonne, med anor från romersk tid.

Hälsningar från Narbonne



Idag gällde det att få lite ordning på bilen. Vi hade tid bokad på en märkesverkstad utanför Carcassonne och var där i god tid lite över 10.00. Enligt min uppfattning skulle de ta några minuter att ta bort den lossade halvan av stötfångaren och skriva ett papper på två rader om att den inte gick att reparera. Men som någon brukar säga. Det finns inget dom går på fem minuter i Frankrike.
Efter tjugo minuter hade de ännu inte förstått varför vi ville ha halva stötfångaren kvar. För att fånga stötar självklart. Och även om nog telefonisten talade en bra engelska så gick det inte för sig att skriva nåt på engelska. Så något irriterad sade jag till slut att de får väl skriva på franska eller arabiska bara vi får ett papper och ta vad ni anser att ni måste ta bort för att det skall vara som ni är vana med.
En och en halvtimme senare kunde vi fara iväg, men vi fick ett engelskt papper i alla fall. Bilen var tjugo centimeter kortare och det hade vi nytta av direkt när vi kom till Narbonne och efter tre varv runt katedralen lyckats hitta en liten parkeringsficka.
Katedralen är den största i sydfrankrike och påbörjade 1275 alltså just efter korståget mot albigenserna. Den var menad att bli ännu större, men den är i alla fall en av de få jag sett som är helt symmetrisk. Oftast ser ju tornen olika ut.


* Utanför katedralen



* Inne i katedralen

Ihop med katedralen finns även ett gammalt kloster, som vi kunde besöka. Sedan gick vi även en tur på stan och gick över floden innan vi styrde kosan mot bilen igen. Naturligtvis var vi först in på ett patisseri eftersom Frun än en gång noterat att bakelseförrådet började bli litet.



* De grövsta klosterpelarna hittintills?

Väl på motorvägen gällde att svänga rätt så att man inte hamnade mot Paris eller ner till Barcelona utan riktning Carcassonne. Denna motorväg är en av de få där man ändå kan se något dvs de höga bergen på båda sidorna. På ena sidan har vi det de kalalr det svarta berget och på den andra sidan det som kallas Alariks berg. Det var visst nån Visigotkonung på 400-talet om jag minns rätt. Men dalen är smal där då både motorvägen, vanliga vägen och Canal de Midi går. På sidorna har vi sedan bergen där Minervois och Corbieres ligger.
På vägen hem visar termometern +17. Och solen har vi ju som vanligt med oss eller snarare mot oss.

Hälsningar S

Inga kommentarer: